środa, 1 października 2014

Wytrawne babeczki z szynką i mozzarellą



Bardzo pilnuję regularności posiłków. Jem co 3 godziny, więc do pracy muszę zabierać drugie śniadanie i przekąskę. Czasami obiad. O ile na pierwsze śniadanie zawsze przygotowuję owsiankę, to już na drugie codziennie mam coś innego. Kanapka, sałatka, owoce z jogurtem, batoniki muesli, muffinki. Na słodko, albo nie. 


Moje babeczki zaskoczyły już niejedną osobą, bo wszyscy spodziewają się słodkości a tu taka niespodzianka. Idealna śniadaniowa alternatywa dla kanapek, czy sklepowych bułek 'a la pizza. Do szkoły, pracy, na wycieczkę. Pyszne na zimno, ale można je zajadać także ciepłe.

Składniki na około 12 babeczek
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/5 szklanki oleju
- 2 jajka
- ok. 100g szynki w kawałku (może być też kiełbasa)
- 1 kulka sera mozzarella
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Pomidory, mozzarellę i szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Roztrzepane jajka mieszamy z olejem, mlekiem, czosnkiem oraz serem. Wraz z pomidorami, cebulą i szynką wrzucamy do masy mącznej i mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy około 25 minut.




3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bez przesady, wszystko jest dla ludzi. To niecałe 50ml, jak się podzieli na 12 sztuk, to wychodzi maleńko. Dzięki niemu babeczki są wilgotne.

      Usuń