środa, 8 października 2014
Pieczona dyniowa owsianka ze śliwkową niespodzianką
Dynia, dynia, wszędzie dynia! Po prostu nie mogę się jej oprzeć. Ale z drugiej strony po co? Poddaję się pomarańczowej królowej i oddaję się dyniowemu szaleństwu!
Dzisiaj na śniadaniowym stole zagościła owsianka z dynią. Solidna porcja rozgrzewającej jesiennej owsianki. Sama owsianka jest dość słodka a śliwki ukryte na dnie są miłą niespodzianką nieco przełamują tę słodycz.
Składniki na dwie duże porcje:
-9 łyżek płatków owsianych górskich
-1 łyżka siemienia lnianego
-1/2 szklanki pure z dyni
-4-6 śliwek
-1-2 łyżeczki miodu
-2 szklanki mleka
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki kardamonu
-2 łyżki pestek dyni
Płatki i siemię mieszamy w rondelku, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do wchłonięcia całości mleka i napęcznienia.
Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na dnie kokilek lub innych niewielkich naczyń do zapiekania.
Do masy owsiankowej dodajemy miód, przyprawy, pure z dyni i mieszamy dokładnie. Wszystko wykładamy na śliwki. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Zapiekamy około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmmmm... ten przepis to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna :)
Usuńw pierwszym momencie zobaczyłam tam zapieczoną szyneczkę ;D
OdpowiedzUsuńA to tylko śliweczka :)
UsuńBardzo fajny śniadaniowy przepis:-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;))
OdpowiedzUsuńmmmhmmmm <3
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :)
OdpowiedzUsuń