Chyba idzie zima, bo znowu zaczynam się rozpieszczać babeczkami. Czy ktoś oprócz mnie widzi związek? :)
Dziś szybkie i proste muffiny z jabłkiem i marchewką. Słodkie, wilgotne i pachnące cynamonem.
Składniki na 12 babeczek:
-1 średnie jabłko
-1 średnia marchewka
-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-szczypta soli
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/4 szklanki jogurtu naturalnego
-1/4 szklanki oleju
-3/4 szklanki cukru
-2 jajka
Dodatkowo:
-1 łyżeczka cynamonu wymieszanego z 2 łyżkami brązowego cukru
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dodajemy sól i mieszamy.
Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy cukier, jogurt, olej i mieszamy. Mokre składniki wraz z jabłkiem i marchewką dodajemy do składników suchych i mieszamy do zwilgotnienia. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami i posypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego!
Wyśmienicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało po przeczytaniu opisu. Mniam :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńMniam, to kiedy jem?
OdpowiedzUsuńMmm, apetyczne :)
OdpowiedzUsuń