Faza babeczkowa w pełni. Piekę jedną porcję a już nie mogę się doczekać następnej. I nie mogę się zdecydować, czy dodać czekoladę, owoce, dynię. A może zrobić waniliowe i udekorować kremem? Chcę upiec wszystkie i za każdym razem inne! A dziś miałam ochotę na czekoladę, więc takie są babeczki - czekoladowe z kawałkami czekolady i polane czekoladą. Wisienką na torcie, a raczej orzeszkiem na babeczce jest pekan :)
Z takim drugim siadaniem nawet najbardziej szary jesienny dzień niestraszny a i niespodziewani goście będą zadowoleni.
Składniki na 12 babeczek:
-1 bardzo dojrzały banan
-1 i 2/3 szklanki mąki
-1/2 szklanki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-2 jajka
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-1/4 szklanki oleju
-3/4 szklanki brązowego cukru
-1/2 tabliczki poszatkowanej gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
-tabliczka gorzkiej czekolady
-orzechy pekan do dekoracji
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao.Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
W oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem banana i dodajemy roztrzepane jajka, olej, jogurt i cukier. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Mokre składniki oraz poszatkowaną czekoladę dodajemy do składników suchych i mieszamy do połączenia.
Masą wypełniamy foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej smarujemy nią babeczki. Orzechy pekan lekko podprażamy na suchej patelni i układamy po jednej połówce (lub więcej, wedle upodobania) na każdej muffince.
Smacznego!
Lubię te orzeszki, fajne babeczki!
OdpowiedzUsuńSmakowite. Przez ciebie nabrałam ochoty na słodkości!
OdpowiedzUsuń