Wiosna w końcu zawitała pod moje okno i nagle zrobiło się niezwykle ciepło. Gałązki obsypały się pączkami, a ptaki na pobliskim drzewie wprost się przekrzykują. I pomyśleć, że jeszcze tydzień temu aura była iście jesienna... Wielkanoc już za dwa tygodnie i chyba czas zacząć wiosenno-świąteczne porządki i obmyślać wielkanocne menu. Na moim stole nie może zabraknąć mazurka. W tym roku w wersji mini z chałwową polewą i kwaskowata pomarańczową żelką.
Składniki (na 4 porcje pieczone w foremkach do tartaletek):
Na ciasto:
-125g mąki krupczatki
-50g mielonych migdałów
-25g mąki pszennej
-100g zimnego masła
-2 żółtka
-1 łyżka kwaśnej śmietany
-szczypta soli
-1 łyżka wody
Na masę chałwową:
-200g chałwy waniliowej
-125ml śmietany
-2 łyżki cukru pudru
Na pomarańczową żelkę:
-3 pomarańcze
-4 łyżki soku z cytryny
-2 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
-czekoladowe jajeczka/posypki do dekoracji
-ok. 40g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Dodajemy posiekane masło i krótko zagniatamy. Otrzymane ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe porcje i wylepiamy nim posmarowane masłem foremki na tartaletki (spód oraz boki). Na powierzchni każdej porcji układamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub grochem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 15-20 minut - ciasto powinno się ładnie przyrumienić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy żelkę pomarańczową. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Pozostałe dwie obieramy i usuwamy wszystkie błonki - powinien zostać sam czysty miąższ. Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami soku i odstawiamy do napęcznienia. Pozostały sok pomarańczowy, sok cytrynowy, miąższ oraz otartą skórkę umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wykładamy na podpieczone spody i ponownie odstawiamy do całkowitego stężenia.
W tym czasie przygotowujemy masę chałwową. Śmietankę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Zestawiamy z ognia. Wrzucamy do niej pokrojoną na mniejsze kawałki chałwę. Odstawiamy na około 5 minut. Wsypujemy cukier puder i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na mazurki. Kiedy masa stężeje, dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i jajeczkami.
Smacznego!
Jakiej śmietany używa Pani do masy chałwowej? :)
OdpowiedzUsuń12%
Usuń