piątek, 3 marca 2017

Dorsz zapiekany pod pierzynką


Stwierdziłam ostatnio, że jem zdecydowanie zbyt mało ryb. Błąd. Przecież są pyszne i zdrowe, a sposobów przygotowania i podania jest całe mnóstwo. Wertując jedną z książek kulinarnych Lidla pt. "Ryby są super" natknęłam się na przepis na rybkę w kokilkach. Trochę zmieniłam książkową recepturę i powstało naprawdę pyszne danie. Można je przygotować w jednym dużym naczyniu lub dwóch mniejszych, otrzymamy wtedy dwie duże porcje, albo też w kilku zupełnie małych - mamy wtedy pyszną przystawkę! 

Składniki (na 2-6 porcji, w zależności od wielkości naczyń):

-800g ziemniaków
-1 łyżka masła
-2 łyżki śmietany 30%
-1 żółtko
-szczypta gałki muszkatołowej
-1/2 pęczka koperku
-sól pieprz do smaku
-1 por (cały)
-400g fileta z dorsza

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy i odparowujemy z nadmiaru wody. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy śmietanę, żółtko i masło. Doprawiamy gałką oraz solą i pieprzem. Koperek drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków. Dokładnie mieszamy.

Pora oczyszczamy, kroimy w talarki. Smażymy na oliwie do zeszklenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Filety osuszamy, solimy i pieprzymy z obu stron. Krótko podsmażamy na oliwie. Kroimy na mniejsze kawałki. Naczynie/a żaroodporne smarujemy masłem. Na spodzie układamy kawałki ryby, a następnie pora. Całość przykrywamy gotowym pure, równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.

Smacznego!

1 komentarz: