niedziela, 12 marca 2017

Babeczki na piwie Guinness z kremem Baileys


Każdego roku 17 marca w Irlandii (i już nie tylko tam) obchodzony jest Dzień Świętego Patryka. Jest to święto uroczyste i wesołe, któremu towarzyszą huczne parady, zabawy i inne imprezy.  Ze względu na to, że Irlandia jest bliska memu sercu, świętuję i ja. Co roku staram się przygotować coś specjalnego na tę okazję. Na moim stole królują potrawy w kolorze zielonym, albo takie, które mniej lub bardziej kojarzą mi się z tą zieloną wyspą. A co innego może się kojarzyć, jak nie piwo? A jak piwo to, oczywiście, Guinness z samego serca stolicy - Dublina.A, no i jeszcze Baileys, pyszny likier na bazie śmietanki i irlandzkiej whiskey. Oba te smaczne alkohole znalazły połączenie w moich babeczkach.

Składniki (na ok. 15 sztuk):

Ciasto:

-2,5 szklanki mąki pszennej
-60g rozpuszczonego masła
-2 jajka
-2/3 szklanki cukru
-3/4 szklanki piwa Guinness (można zastąpić innym ciemnym)
-szczypta soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki mielonych goździków

Krem:

-200g śmietany 30 lub 36%
 -130g serka mascarpone
-100g białej czekolady
-1/3 szklanki likieru Baileys (lub innego o podobnym smaku i konsystencji)

Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu miksujemy razem mascarpone oraz likier. Obie masy wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mąkę mieszamy z solą, przyprawami, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu mieszamy roztrzepane jajka, piwo, masło oraz cukier. Produkty mokre dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Przygotowanym ciastem wypełniamy formę wyłożoną papilotkami (do 2/3 wysokości). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut. Po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porządnie schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Cały czas ubijając, dodajemy masę z likierem, łyżka po łyżce. Krem powinien być sztywny. Dekorujemy babeczki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz