sobota, 18 marca 2017

Strucla drożdżowa z kajmakiem i daktylami


Puchate ciasto drożdżowe z kajmakowo-daktylową niespodzianką. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża, rodzinna porcja. I dobrze, bo jest pyszne!

Składniki (blaszka ok. 12x30cm):

 -4 szklanki mąki
-1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
-90g roztopionego masła
-5  łyżek cukru
-2 jajka
-1 żółtko
-25g świeżych drożdży
-szczypta soli
-ziarenka z 1 laski wanilii

 Ponadto:

-ok. 350g gotowej masy kajmakowej (niecała puszka)
-100g suszonych daktyli

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. W naczyniu umieszczamy rozkruszone drożdże i zasypujemy je 2 łyżkami cukru. Rozcieramy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Po środku robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim pozostałe składniki oraz gotowy zaczyn. Zagniatamy i wyrabiamy około 10 minut (można to zrobić za pomocą miksera), pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie, ciasto ponownie szybko zagniatamy i rozwałkowujemy na placek o jednym boku długości 30cm. Na ciasto wykładamy masę kajmakową i rozsmarowujemy ją równomiernie, pozostawiając margines o szerokości ok. 1cm. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy je na masie. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w dość luźny rulon. Delikatnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni.


Ciasto można dodatkowo polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz