Kolejna świąteczna propozycja: gwiazdkowy przekładaniec, czyli bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. A do tego bez pieczenia! Korzenne nutki, czekoladowy krem budyniowy, orzechy i kwaskowate powidła. Brzmi nieźle?
Składniki (na blachę o wymiarach 25x25cm):
-1 szklanka orzechów włoskich
-skórka otarta z 1 pomarańczy
-sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
-słoik powideł śliwkowych (ok. 280g)
-2 budynie czekoladowe (na 0,5 litra mleka każdy)
-900ml mleka
-180g masła
-2 łyżki cukru
-ok. 400g kruchych ciastek korzennych (np. Speculoos)
-200g śmietany 30-36%
-250g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
-kakao do oprószenia
Orzechy siekamy i podsmażamy lekko na suchej patelni. Dodajemy powidła, skórkę i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy, uważając, aby nie przypalić. Odstawiamy.
Na dnie formy układamy warstwę ciastek, jedno przy drugim. W garnku umieszczamy 800ml mleka, cukier oraz masło. Zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy oba budynie. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy budyń i dokładnie mieszamy, gotując jeszcze przez chwilę. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Przykrywamy drugą warstwą ciastek. Wierzch smarujemy przesmażonymi powidłami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz przyprawy. Masę wykładamy na warstwę powideł i równomiernie rozsmarowujemy. Wierzch oprószamy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Proste i smaczne ciasto
OdpowiedzUsuńWszystko co bez pieczenia to idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczko
OdpowiedzUsuńSzybkie i łatwe w wykonaniu a jakie smaczne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta bez pieczenia. Są szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Warto spróbować.
OdpowiedzUsuńWitam! tęsknie za Twoimi przepisami i czekam cierpliwie pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńPrzepiękne łyżeczki ; ) Gdzie można takie kupić?
OdpowiedzUsuńCiekawy blog. Czekam na kolejne posty. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta, pyszne, szybkie i bez pieczenie <3
OdpowiedzUsuńFajny przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńKocham i wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńJak nic muszę to wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na świeta
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakuje przepysznie
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńwiele ciekawych treści tutaj.
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis, zaskoczyłam nim wszystkich. Rewelacyjny wpis.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto. Znika bardzo szybko z stołu. Dziękuję i proszę o więcej.
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec. Świetnie że znalazłam tutaj ten przepis.
OdpowiedzUsuńCzęsto wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie. Pysznie to na zdjęciach wygląda.
OdpowiedzUsuńFajny blog dużo ciekawych przepisów i nowinek kulinarnych
OdpowiedzUsuńPełno tu fajnych inspiracji na pochmurny wieczór na pewno coś wypróbuję.
OdpowiedzUsuńciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.
OdpowiedzUsuńUważam, że Twój blog jest bardzo ciekawy. Ciekawy przepis warty sprawdzenia.
OdpowiedzUsuńTen artykuł okazał się dla mnie super przydatny. Jako osobie, która uwielbia piec :)
OdpowiedzUsuń