wtorek, 4 kwietnia 2017

Kalafiorowe kotleciki z piekarnika


Coś co nie wygląda a smakuje. Bo nie oszukujmy się, kotleciki urodą nie grzeszą, ale za to są pyszne i do tego zdrowe i fit! 

Składniki (na 13-15 sztuk):

-1 duży kalafior
-120g sera (u mnie cheddar)
-2 jajka
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki bazylii
-2 ząbki czosnku


Kalafior gotujemy do miękkości. Odsączamy, dzielimy na różyczki i blendujemy dość jednolitą masę. W razie potrzeby usuwamy nadmiar wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, starty ser, przyprawy i roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 minut (do zrumienienia). Delikatnie przekładamy na talerz - kotleciki zaraz po upieczeniu są bardzo kruche. Podajemy z pikantnym sosem, np. czosnkowym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz