sobota, 11 kwietnia 2015

Pieczona czekoladowa owsianka z imbirem i gruszką

 

Dziś Dzień Czekolady. Bo jak tu nie lubić czekolady?


 U mnie trochę przekornie, bo zamiast ciasta czekoladowego, czy innego deseru z dodatkiem czekolady, czekoladowe śniadanie. Mimo, że zajadam się nią głównie zimą, doskonale nadaje się także na chłodne wiosenne poranki.

Składniki na dwie duże porcje:
-9 łyżek płatków owsianych górskich -1 łyżka siemienia lnianego
-1 łyżka dowolnych otrębów -1-2 łyżki miodu -2 szklanki mleka
-1 łyżka jogurtu naturalnego -świeży imbir (ok 3cm) starty na tarce
-2 łyżki kakao

-2 niewielkie gruszki
Płatki, siemię i kakao mieszamy w rondelku, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do wchłonięcia całości mleka i napęcznienia. Ja robię to zawsze poprzedniego wieczoru.

Do masy owsiankowej dodajemy miód, jogurt i imbir,  mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do dwóch mniejszych naczynek żaroodpornych, lub jednego większego. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, wciskamy w masę owsiankową. Zapiekamy około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni.


Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Cudo, też uwielbiam czekoladowe owsianki :-) Pozdrowionka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no tak, bo dzisiaj dzień czekolady! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Była! Właśnie skończyłam jeść powtórkę :)

      Usuń
  4. Czekolada i na śniadanie jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda. Jeszcze pieczonej owsianki nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tą czekoladą to faktycznie tak jest :) Dobra na wszystko. Uwielbiam owsianki, ale jakoś nigdy nie robiłam takiej zapiekanej. A szkoda, bo wygląda bardzo apetycznie :) Na takie śniadanie to miałabym apetyt, mimo, że jakoś rano nie zawsze mi on sprzyja. Jeszcze gruszeczki. Mniam :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam. Ja uwielbiam pieczone owsianki. Niestety, nie zawsze mam czas przygotować takie śniadanie.

      Usuń