Pesto to mój ulubiony dodatek do makaronów. I nie tylko. Nie trzeba stać godzinami przy garach, żeby wyczarować aromatyczny sos. Gotowe w mig!
Składniki:
-1,5 szklanki rukoli
-0,5 pęczka natki pietruszki
-2 łyżki startego cheddara startego na tarce
-1 duży ząbek czosnku
-garść orzechów nerkowca
-sól pieprz do smaku
-8 łyżek oliwy z oliwek (lub więcej, ja lubię gęsto)
Rukolę i pietruszkę płuczemy, usuwamy twarde ogonki i blendujemy razem. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni. Wrzucamy do zieleninki. Dodajemy czosnek oraz ser i ponownie blendujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zalewamy oliwą i mieszamy dokładnie. Używamy jako dodatek do makaronów, mięs, ryb a nawet kanapek :)
Smacznego!
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że takie jest. A raczej było :)
UsuńPyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńMasz Aniu całkowitą rację...pesto to wybawienie :)
OdpowiedzUsuńNie raz uratowało mi tyłek, to znaczy obiad :)
UsuńBardzo lubię makaronik a jeszcze w takiej zielonej otoczce to najbardziej :-)
OdpowiedzUsuń