wtorek, 14 kwietnia 2015

Orzechowy piegusek na białkach


Przepis podkradziony teściom i delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto jest przepyszne, lekkie i pełne orzechów. Dość długo zachowuje wilgoć. Jest to też doskonały sposób na zużycie białek pozostałych po innych wypiekach.

Składniki:

-1 szklanka suchego maku
-1 szklanka posiekanych orzechów (np. laskowych)
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka białek (w zależności od wielkości ok. 7-8sztuk)
-1 szklanka cukru
-100g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

-cukier puder lub lukier do dekoracji


Masło roztapiamy. Odstawiamy do  przestygnięcia.  Wszystkie składniki (oprócz) masła umieszczamy w misce i mieszamy razem za pomocą łyżki lub łopatki. Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do formy (u mnie 10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wystygnięte ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie wypieki z makiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Ostatnio wszędzie go pakuję. Dzisiaj na śniadanie owsianka z makiem :)

      Usuń
  2. Nie piekłam takiego piegusa, ale z kakaem a i owszem.

    OdpowiedzUsuń