Przepis podkradziony teściom i delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto jest przepyszne, lekkie i pełne orzechów. Dość długo zachowuje wilgoć. Jest to też doskonały sposób na zużycie białek pozostałych po innych wypiekach.
Składniki:
-1 szklanka suchego maku
-1 szklanka posiekanych orzechów (np. laskowych)
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka białek (w zależności od wielkości ok. 7-8sztuk)
-1 szklanka cukru
-100g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
-cukier puder lub lukier do dekoracji
Masło roztapiamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki (oprócz) masła umieszczamy w misce i mieszamy razem za pomocą łyżki lub łopatki. Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do formy (u mnie 10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wystygnięte ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam wszystkie wypieki z makiem!
OdpowiedzUsuńJa też! Ostatnio wszędzie go pakuję. Dzisiaj na śniadanie owsianka z makiem :)
UsuńNie piekłam takiego piegusa, ale z kakaem a i owszem.
OdpowiedzUsuńA ja z kolei jeszcze z kakao nie piekłam :)
Usuń