Alternatywa dla bab drożdżowych, babek piaskowych i jogurtowych. Uwielbiam tę babkę. Pełna migdałów, rodzynek i żurawiny. Doskonała na drugie śniadanie, czy przekąskę. Zamiast czekolady można użyć lukru, migdały można zastąpić ulubionymi orzechami. W każdej wersji będzie przepyszna.
Składniki:
-100g migdałów
-1,5 szklanki otrębów żytnich
-1 szklanka brązowego cukru
-1 łyżeczka cukru migdałowego (u mnie firmy Delecta)
-1/2 szklanki maku
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-200g masła
-1/4 szklanki rodzynek
-1/4 szklanki suszonej żurawiny
-4 duże jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Delecta)
-kilka kropelek aromatu migdałowego ( u mnie Delecta)
Dodatkowo:
-100g białej czekolady
-płatki migdałowe lub posiekane migdały bez skórki do posypania
Migdały siekamy dość grubo. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym. Dodajemy mak oraz otręby i dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy i jeszcze ciepłe dodajemy do mieszanki. Dodajemy ekstrakt, olejek i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Wrzucamy migdały, rodzynki i żurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut (najlepiej pierwsze 25 minut piec w temperaturze 180 stopni). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystygniętą babkę. Posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Już połowy nie ma, a goście dopiero w poniedziałek :)
UsuńBabka z bogatym wnętrzem ;)
OdpowiedzUsuńSolidna baba :)
Usuń