niedziela, 2 października 2016

Pełnoziarnista granola z orzechami




Idealna na śniadanie i nie tylko. Wystarczy dodać mleka, jogurtu lub soku. Ja dodaję ją do porannej owsianki albo wyjadam garściami ze słoika. Przygotowanie nie trwa długo a możemy się cieszyć własną domową granolą bez dodatku tłuszczu i z porządnym składem!

Składniki:

-2 szklanki płatków pszennych pełnoziarnistych
-2 szklanki płatków żytnich pełnoziarnistych
-2 łyżki sezamu
-50g migdałów
-50g orzechów włoskich
-50g orzechów laskowych
-50g nerkowców
-1/4 łyżeczki soli
-niepełna szklanka płynnego miodu

Orzechy siekamy niezbyt grubo - im większe kawałki, tym większa przyjemność chrupania! Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Całość równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy ok. 30 minut, co 10 minut mieszamy. Granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz