Jesień przyszła z całym swoim inwentarzem: niską temperaturą, oberwaniem chmury i wiatrem wciskającym się za ciepłe kołnierze. Trzeba się odpowiednio nastroić i uzbroić. Najlepiej w ciasto. I kawę. Dziś wilgotne i słodkie ciacho idealne do kawy, herbaty, czy szklanki mleka. Banalnie proste a do tego szybkie w przygotowaniu.
Składniki (blaszka 20x20cm):
-200g białej czekolady
-150g masła
-3/4 szklanki mąki pszennej
-4 duże jajka
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-szczypta soli
Ponadto:
-200g malin
-2 łyżki płatków migdałów
Masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło z czekoladą oraz ekstrakt i miksujemy. Na końcu, cały czas miksując, powoli, dodajemy mąkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy maliny, delikatnie wciskamy. Całość posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.
Smacznego!
jakie puszyste! Musi być pyszne posypane chrupiącymi migdałami :) U nas też zimno!
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecam :)
UsuńUuu ciacho z białą czekoladą, ale musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńA faktycznie, czekolada nadaje wilgotności :)
Usuńwygląda pięknie, już czuję ten smaczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
UsuńKocham takie ciasta! Ale odkad przekroczyłem stówkę, to gotuję z aplikacją www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasta w mojej kuchni rządzą się swoimi prawami :)
Usuń