Kolejne danie zainspirowane Azją. Kolejny sposób na nijakie i skarpetowate tofu. Jak smakuje? Pikantne, orzechowe, z nutką orientu. Polecam!
Składniki (na 2 porcje):
-1 opakowanie tofu naturalnego (200g)
-1cm korzenia imbiru
-100g nerkowców
-1 czerwona cebula
-50g pieczarek
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki sosu sojowego
-szczypta soli
-1 papryczka chili
-2 łyżki oleju sezamowego
-1-2 łyżki świeżej kolendry
Na sos:
-2 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki ostrego sosu chili
-1/2 łyżeczki cukru
-1 czubata łyżeczka pasty curry
-1 łyżeczka oleju sezamowego
-1 łyżeczka czarnego sezamu
Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 2cm, przekładamy do miseczki, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na około 2 godziny. Nerkowce podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki kroimy w plasterki, czosnek w cienkie płatki, a papryczkę chili drobno siekamy. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej. Krótko podsmażamy cebulę, pieczarki, chili oraz czosnek. Dodajemy tofu. Chwilę podsmażamy. Przyprawiamy szczyptą soli oraz startym korzeniem imbiru. Na końcu dodajemy sos. Dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz