czwartek, 28 stycznia 2016

Bruschetta ze szpinakowym pesto i krewetką


Przekąska idealna na kończący się już karnawał, ale nie tylko. Jest szybka, prosta i efektowna. Można podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem ostrego sosu chilli lub bez. We wszystkich wersjach kromalki znikają w błyskawicznym tempie!
 
Składniki (na około 16 sztuk):

-bagietka
-2 łyżki nasion słonecznika
-2 czubate szklanki liści szpinaku
-3-4 ząbki czosnku
-4 łyżki oliwy
-sól, pieprz do smaku
-16 krewetek białych gotowanych (można wcześnie usunąć ogonki)
-opcjonalnie kilka kropli ostrego sosu chilli


Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Połączyć razem słonecznik, szpinak, 2 łyżki oliwy, czosnek i przyprawy. Zblendować. Bagietkę pokroić na 16 kawałków. Podpiec w piekarniku. Krewetki podsmażyć chwilę na gorącej oliwie. Podpieczone kromki bagietki smarujemy szpinakowym pesto (u mnie dość grubo, bo uwielbiam szpinak) i na każdej układamy krewetkę. 
 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz