wtorek, 19 stycznia 2016

Trójkąciki z tortilli z salami

Przekąska, która świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich i nie tylko. Podczas jej przygotowania nie napracujemy się ani nie zmęczymy. Niby nic, a na talerzy prezentuje się całkiem okazale. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję, bo znikają w mgnieniu oka!

Składniki (w zależności od szerokości na około 10 sporych trójkącików)

-2 duże tortille (średnica około 25cm)
-kilka liści sałaty (lub dwie garści miksu różnych sałat) 
-kilka plastrów salami (w zależności od wielkości około 10 plastrów)
-2 czubate łyżki serka kanapkowego
-5 suszonych pomidorów z zalewy
- pół łyżeczki bazylii
-sól, pieprz do smaku
-5 pomidorków koktajlowych
Serek blendujemy z suszonymi pomidorami na w miarę gładką masę. Dodajemy bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.
Tortille podpiekamy chwilę na suchej patelni. Odkładamy do wystygnięcia.  Każdy placek smarujemy równomiernie do połowy serkiem. Na warstwie serka układamy sałatę oraz plastry salami. Dość ściśle zwijamy, układając tak, aby brzeg placka znajdował się pod spodem. Ostrym nożem kroimy rulony pod kątem, aby uzyskać kształt trójkątów. Pomidorki przekrawamy na pół. Za pomocą wykałaczek spinamy każdy trójkącik i ozdabiamy połową pomidorka. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz