Tęsknicie za korzennymi smakami? Ja bardzo. A kto powiedział, że są zarezerwowane tylko dla okresu Bożego Narodzenia? Dziś proponuję pyszny kremowy sernik z piernikową nutką.
Składniki ( na blachę o średnicy 24cm):
Na spód:
-100g masła
-200g suchych pierników
-50g gorzkiej czekolady
Na masę serową:
-1kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego (można zastąpić dobrym serem z wiaderka)
-5 jaj
-200g śmietany 18%
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
-1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
Karmelizowana żurawina:
-200g świeżej żurawiny
-50ml wody
-5 łyżek brązowego cukru
Przygotowujemy spód. Masło roztapiamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę ścieramy na tarce. Pierniki rozdrabniamy za pomocą malaksera (lub pałki do ziemniaków lub tarki). Dodajemy masło i czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą dokładnie wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
Mąkę mieszamy z przyprawą i proszkiem do pieczenia. Ser, śmietanę, cukier i jajka krótko ubijamy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę, łyżka po łyżce. Powstałą masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 50-60 minut (sprawdzamy, czy środek stężał). Studzimy.
Przygotowujemy żurawinę. Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy
cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut tak, aby
zmniejszyła się ilość wody. Wrzucamy żurawinę i gotujemy około 2-3 minut
od czasu do czasu mieszając. Gotową żurawinę wykładamy na sernik.
Smacznego!
Wspaniały sernik:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zapewniam, że jest pyszny!
OdpowiedzUsuń