środa, 13 stycznia 2016

Sernik piernikowy z karmelizowaną żurawiną


Tęsknicie za korzennymi smakami? Ja bardzo. A kto powiedział, że są zarezerwowane tylko dla okresu Bożego Narodzenia? Dziś proponuję pyszny kremowy sernik z piernikową nutką.

Składniki ( na blachę o średnicy 24cm):

Na spód:

-100g masła
-200g suchych pierników
-50g gorzkiej czekolady

Na masę serową:

-1kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego (można zastąpić dobrym serem z wiaderka)
-5 jaj
-200g śmietany 18%
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
-1 i 1/4 szklanki brązowego cukru

Karmelizowana żurawina:

-200g świeżej żurawiny
-50ml wody
-5 łyżek brązowego cukru

Przygotowujemy spód. Masło roztapiamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę ścieramy na tarce. Pierniki rozdrabniamy za pomocą malaksera (lub pałki do ziemniaków lub tarki). Dodajemy masło i czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą dokładnie wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.

Mąkę mieszamy z przyprawą i proszkiem do pieczenia. Ser, śmietanę, cukier i jajka krótko ubijamy. Cały czas mieszając dodajemy mąkę, łyżka po łyżce. Powstałą masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 50-60 minut (sprawdzamy, czy środek stężał). Studzimy.

Przygotowujemy żurawinę. Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut tak, aby zmniejszyła się ilość wody. Wrzucamy żurawinę i gotujemy około 2-3 minut od czasu do czasu mieszając. Gotową żurawinę wykładamy na sernik.


Smacznego!

2 komentarze: