poniedziałek, 1 lutego 2016

Cake pops - bajaderki na patyczkach


Bajaderki - każdy z nas zna, choć nie każdy lubi. W cukierni lepiej nie kupować, bo można zaliczyć przegląd tygodnia (i oby tylko). Cake pop - bajecznie kolorowe ciastko na patyku - to nic innego, niż troszkę inna wersja naszej popularnej bajaderki. Do przygotowania ciasta można użyć ciasta świeżego, czerstwego a także kupnych ciastek. Ja zawsze mrożę ścinki pozostałe po przygotowywaniu np. tortów. Szczególnie lubiane przez dzieci, choć nie tylko.U mnie jeszcze w wersji zimowej, ale pasują na każdą okazję, w zależności od dekoracyjnej posypki jaką zastosujemy.

Składniki (na około 25 sztuk):

-500g suchego ciasta (biszkopt, drożdżowe, babka, herbatniki -może być czerstwe)
-200g serka mascarpone
-2 czubate łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella)

Do dekoracji:

-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1 łyżka masła
-kolorowe posypki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, itp.
-patyczki lub słomki

Ciasto rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na tarce (herbatniki można ubić pałką lub tłuczkiem). Krem i serek mascarpone mieszamy. Dodajemy do ciasta i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, z ciasta formujemy kulki. Powinny być podobnych rozmiarów, można pomóc sobie łyżką lub łyżką do lodów. Układamy na tacy i odstawiamy do lodówki. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. W roztopionej czekoladzie maczamy patyczki lub słomki i wbijamy po jednym w każdą kulkę - trzeba uważać, żeby patyczek nie był zbyt płytko, ale także, aby nie przebić kulki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia czekolady. W tym czasie, czekoladę lekko podgrzewamy, dodajemy masło, dokładnie mieszamy ii odstawiamy do lekkiego stężenia. Polewamy gotowe kulki i dekorujemy według uznania posypkami, wiórkami lub orzechami.


Smacznego!

2 komentarze: