Chociaż śniegu nadal ani widu, ani słychu, to mrozek w końcu
chwycił. W taką pogodę nie ma nic lepszego niż korzenne smaki i aromaty
przemycone do śniadania, albo obiadu. A czemu by nie naleśnik z piernikową
nutką, śliwkowymi powidłami i chrupiącymi orzechami?
Składniki na 6 sztuk:
Na ciasto naleśnikowe:
-100g mąki
-2 jajka
-200ml mleka
-100ml mąki
-1 łyżka oleju
-szczypta soli
-pół łyżeczki cukru
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
Na farsz:
-1/2 słoika ulubionych powideł śliwkowych
-1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
-garść orzechów włoskich
-cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie razem mieszamy, aby
nie było grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Odstawiamy na około 10
minut, aby odpoczęło. Na posmarowanej tłuszczem patelni smażymy naleśniki.
Orzechy siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni. W
garnuszku z grubym dnem podgrzewamy powidła. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz
orzechy. Gorącą masą smarujemy naleśniki (pół placka) i składamy w trójkąty.
Naleśniki lekko oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Super połączenia smaków. Mniam...
OdpowiedzUsuńNie ma to jak naleśniki na śniadanie.
O tak, od razu dzień przyjemniejszy :)
Usuń