sobota, 2 stycznia 2016

Piernikowe nalesniki z powidłami śliwkowymi



Chociaż śniegu nadal ani widu, ani słychu, to mrozek w końcu chwycił. W taką pogodę nie ma nic lepszego niż korzenne smaki i aromaty przemycone do śniadania, albo obiadu. A czemu by nie naleśnik z piernikową nutką, śliwkowymi powidłami i chrupiącymi orzechami?

Składniki na 6 sztuk:

Na ciasto naleśnikowe:

-100g mąki
-2 jajka
-200ml mleka
-100ml mąki
-1 łyżka oleju
-szczypta soli
-pół łyżeczki cukru
-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Na farsz:

-1/2 słoika ulubionych powideł śliwkowych
-1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
-garść orzechów włoskich

-cukier puder do oprószenia
 
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie razem mieszamy, aby nie było grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęło. Na posmarowanej tłuszczem patelni smażymy naleśniki.

Orzechy siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy powidła. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz orzechy. Gorącą masą smarujemy naleśniki (pół placka) i składamy w trójkąty. Naleśniki lekko oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!
ńcu chwy----

2 komentarze:

  1. Super połączenia smaków. Mniam...
    Nie ma to jak naleśniki na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń