Przekąska idealna na każdą imprezę. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Do tego nie wymaga skomplikowanych składników. Pyszne na ciepło, ale na zimno także będą smakować. Polecam!
Składniki (na około 18 sztuk):
-opakowanie ciasta francuskiego (ok. 350g)
-18 suszonych pomidorów z zalewy
-salami (około 9 plastrów, w zależności od wielkości)
-kulka sera mozzarella
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-2 ząbki czosnku
-szczypta cukru
-1/2 łyżeczki bazylii
-1/2 łyżeczki oregano
-odrobina soli i pieprzu
Ciasto rozwijamy na blacie. Przygotowujemy sos. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Odstawiamy. Mozzarellę kroimy na 18 części, a każdy plaster salami na 4 części.
Ciasto kroimy na 18 w miarę równych kwadratów. Każdy kwadrat nacinamy z dwóch stron po przekątnej, zawijamy i sklejamy ciastka:
Każde ciastko smarujemy w środku sosem, a następnie układamy 2 kawałki salami, suszonego pomidora oraz kawałek mozzarelli. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do zezłocenia ciasta).
Smacznego!
Wytrawne ciasteczka to paszteciki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę. A co z ciastkami bez farszu?
OdpowiedzUsuń