wtorek, 29 września 2015

Szpinakowe placuszki z ricottą


Zielone placki? Czemu nie! Trochę wiosny na jesiennym talerzu :) Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Mogą być też dobrą bazą pod wędzonego łososia.

Składniki (na ok. 8-10 sztuk)

-ok. 150g świeżego szpinaku
-3 ząbki czosnku
-100g serka ricotta
-2 jajka
-3/4 szklanki mąki pszennej
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól, pieprz do smaku
-olej roślinny do smażenia

Szpinak blendujemy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste. Placuszki wykładamy na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Smacznego!

Wegetariański obiad V

2 komentarze: