Zielone placki? Czemu nie! Trochę wiosny na jesiennym talerzu :) Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Mogą być też dobrą bazą pod wędzonego łososia.
Składniki (na ok. 8-10 sztuk)
-ok. 150g świeżego szpinaku
-3 ząbki czosnku
-100g serka ricotta
-2 jajka
-3/4 szklanki mąki pszennej
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól, pieprz do smaku
-olej roślinny do smażenia
Szpinak blendujemy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste. Placuszki wykładamy na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Ale wspaniale placuszki! Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ja uwielbiam :)
Usuń