Aromatyczne i pełne orzechów. Wilgotne wnętrze ukryte pod chrupiącą cynamonową skórką. Pyszne
Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):
-cukinia (o. 400g)
-2,5 szklanki mąki
-1 szklanka dowolnych orzechów z grubsza poszatkowanych (u mnie mieszanka laskowych, włoskich i nerkowców)
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-1/3 szklanki oleju
-2 jajka
-1 szklanka brązowego cukru
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki imbiru
-szczypta soli
Do posypania:
-1/4 szklanki brązowego cukru
-1 łyżeczka cynamonu
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. W jednym naczyniu mieszamy razem jogurt, jajka, cukier, olej i cukinię. W większej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oraz przyprawy. Dodajemy mokre składniki i mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wierzch równomiernie posypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 na około 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy już się upiekło w środku).
Smacznego!
Super ciasto, porywam kawałek na spróbowanie.
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest bardzo smaczne :)
UsuńMniam, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak też smakuje :)
UsuńOjej, pychotka!
OdpowiedzUsuńOjej ale pyszne to ciasto :-) Pozdrawiam Aniu.
OdpowiedzUsuń