Kolejny pomysł na ujarzmienie królowej jesieni - dyni. Proste, wilgotne niezbyt słodkie ciasto czekoladowe tworzy zgrany duet ze słodkim kokosowym kremem. Do tego pyszna kawa i mamy przepis na idealny deser.
Składniki na ciasto (forma o średnicy 24cm - ciasto jest wysokie):
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-4 czubate łyżki kakao
-3/4 szklanki brązowego cukru muscavado
-1/4 szklanki oleju
-2 jajka
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-1 szklanka pure z dyni
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
-szczypta soli
Na krem:
-1 szklanka śmietanki kokosowej
-250g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
-2 łyżki wiórek kokosowych
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z kakao, solą, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, olej, jogurt oraz pure z dyni i mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem, przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania, po woli, dodajemy serek mascarpone. Gotową masą dekorujemy ciasto. Wierzch posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Mmm, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto naprawdę pyszne, polecam!
Usuń