Jest cukinia, jest moc! A ja mam zamiar wykorzystać je na maksa. Zaczęłam od ulubionego dżemiku. Pierwsza partia już gotowa, jeszcze zrobię dwie, ewentualnie osiem. Dżemu z cukinii nigdy dość. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, ciastek, kanapek, naleśników i wyjadania łyżeczką.
Składniki (na 3 dżemowe słoiki):
-3-3,5kg cukinii
-3/4 szklanki cukru
-2 cytryny
Cytryny szorujemy, ocieramy skórki i wyciskamy sok. Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy sokiem z cytryny. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy cukinia zmięknie, blendujemy ją, dodajemy sok otarty z cytryn i smażymy na małym ogniu do momentu aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję (najlepiej sprawdzić kładą odrobinę dżemu na zimny talerzyk). Gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego!
Coo? dżem z cukinii? :) Super!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest najlepszy!
UsuńPięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń