czwartek, 17 września 2015

Faszerowana papryka

 
Faszerujemy! Taka faszerowana papryka świetnie spełnia się w roli obiadu, ale także przystawki. Jest prosta w przygotowaniu a do tego wszystko można uszykować dzień wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. Chrupka papryka napakowana pysznościami? Ja mówię tak!

Składniki (na 2 porcje obiadowe / 4 przystawki):

-2 czerwone papryki
-4 łyżki brązowego ryżu
-1 marchew
-6 pieczarek
-1/2 pora
-2 ząbki czosnku
-pół pęczka natki pietruszki
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-sól, pieprz do smaku
-3 łyżki oliwy
(opcjonalne 4 łyżeczki startego żółtego sera)

Ryż gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Papryki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki.

Marchew i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Przygotowane warzywa smażymy na oliwie, doprawiamy do smaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jogurt oraz ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz przekładamy do paprykowych miseczek (opcjonalnie posypujemy żółtym serem). Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!

Wegetariański obiad V

1 komentarz:

  1. Mniam. Lubię faszerowaną paprykę a ten farsz wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń