poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Śniadaniowa szarlotka - pieczona owsianka z jabłkami


Szarlotka na śniadanie? A kto zabroni? Chyba tylko wizja nagłego przybrania na wadze. Ale już taka owsianka zapiekana z jabłkami to pomysł całkiem przyjemny i pyszny i zdrowy do tego. I od razu chce się wstać!

Składniki na 2 porcje:

-1 szklanka płatków owsianych
-2 łyżki otrębów pszennych
-2 szklanki mleka
-2 jabłka starte na tarce o dużych oczkach
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżka miodu
-1 łyżka rodzynek
-1 łyżka migdałów

Płatki mieszamy z otrębami, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia mleka.
Migdały siekamy dość grubo i prażymy na suchej patelni.
Jabłka starte na tarce o grubych oczkach mieszamy z miodem, cynamonem i rodzynkami. Połowę napęczniałych płatków przekładamy do naczyń żaroodpornych, następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałymi jabłkami. Posypujemy prażonymi migdałami. Pieczemy około 20-25min w temperaturze 180 stopni.

*Całość można przygotować dzień wcześniej i tylko rano upiec - mała oszczędność czasu.


Smacznego!

5 komentarzy: