czwartek, 13 sierpnia 2015

Placuszki razowe z jagodami


Ogłaszam piątek Dniem Placucha! Bo czemu nie? U mnie placki/naleśniki/pankejki wjeżdżają na stół w każdy piątek. Taka moja świecka tradycja :)

Składniki na około 10 sztuk (w zależności od wielkości):

-2 szklanki mąki pszennej razowej
-1 i 1/3 szklanki maślanki
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-1 jajko
-1 czubata łyżka wiórek kokosowych
-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
-1/2 szklanki jagód

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy maślankę, cukier, sól, jajko, olej i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy, można użyć miksera. Na końcu dodajemy jagody i ponownie mieszamy (łyżką). Smażymy z obu stron na suchej patelni. Placuszki nie są bardzo słodkie, więc warto je przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać miodem.


Smacznego!


Letnie owoce

1 komentarz:

  1. Kolejny pyszny pomysł na zastosowanie oleju kokosowego. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń