Ogłaszam piątek Dniem Placucha! Bo czemu nie? U mnie placki/naleśniki/pankejki wjeżdżają na stół w każdy piątek. Taka moja świecka tradycja :)
Składniki na około 10 sztuk (w zależności od wielkości):
-2 szklanki mąki pszennej razowej
-1 i 1/3 szklanki maślanki
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-1 jajko
-1 czubata łyżka wiórek kokosowych
-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
-1/2 szklanki jagód
Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy maślankę, cukier, sól, jajko, olej i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy, można użyć miksera. Na końcu dodajemy jagody i ponownie mieszamy (łyżką). Smażymy z obu stron na suchej patelni. Placuszki nie są bardzo słodkie, więc warto je przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać miodem.
Smacznego!
Kolejny pyszny pomysł na zastosowanie oleju kokosowego. Dzięki!
OdpowiedzUsuń