Najlepsze ciasto z owocami to takie ciasto, które ma w sobie dużo owoców a mało ciasta. Tak myślę i tego będę się trzymać. Każdemu, kto sądzi podobnie, mogę z czystym sumieniem polecić ten jagodowy placek. Kryje w sobie ogromną ilość jagód a do tego jest niezbyt słodki ani ciężki. Ja nigdy nie mogę się oprzeć takiej ilości jagód zebranych w jednym skromnym cieście.
Składniki (forma o średnicy 24cm):
Ciasto:
-200g maki pszennej
-200g mąki krupczatki
-1 jajko
-5 łyżek wody
-250g zimnego masła
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki cukru
-szczypta soli
Farsz owocowy:
-600g jagód
-1 łyżka soku z cytryny
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
Ponadto:
-cukier puder do oprószenia
-masło do wysmarowania formy
-masło do wysmarowania formy
Mąki, cukier, cynamon, sól mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekane masło, jajko i wodę. Krótko zagniatamy ciasto (wszystkie składniki można także połączyć w malakserze). Formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie odrywamy z kuli ok 3/4 ciasta (pozostałą część zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy je na okrągły placek, można odrobinę podsypać mąką, ale niezbyt dużo. Za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy. Wylepiamy ciastem formę i wyrównujemy brzegi. Nakłuwamy spód za pomocą widelca. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, potem jeszcze 5 minut bez obciążenia i folii.
Przygotowujemy farsz. Jagody umieszczamy w dużym naczyniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy. Tniemy w paski.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wypełniamy równomiernie masą jagodową. Na wierzchu układamy paski ciasta przeplatając je. Nadmiar ciasta usuwamy. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Rewelacja.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo polecam :)
UsuńMniaaaam:)
OdpowiedzUsuńO, jest mniam :)
UsuńTaka ilość jagód? To nie może nie smakować!
OdpowiedzUsuńPoza tym.. Wygląda tak amerykańsko. Ta krata jest piękna! :)
Dziękuję :)
UsuńPięknie się prezentuje. A smakował zapewne jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń