czwartek, 6 sierpnia 2015

Paj pełen lata, czyli placek z jagodami


Najlepsze ciasto z owocami to takie ciasto, które ma w sobie dużo owoców a mało ciasta. Tak myślę i tego będę się trzymać. Każdemu, kto sądzi podobnie, mogę z czystym sumieniem polecić ten jagodowy placek. Kryje w sobie ogromną ilość jagód a do tego jest niezbyt słodki ani ciężki. Ja nigdy nie mogę się oprzeć takiej ilości jagód zebranych w jednym skromnym cieście.


Składniki (forma o średnicy 24cm):

Ciasto:

-200g maki pszennej
-200g mąki krupczatki
-1 jajko
-5 łyżek wody
-250g zimnego masła
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki cukru
-szczypta soli

Farsz owocowy:

-600g jagód
-1 łyżka soku z cytryny
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)

Ponadto:

-cukier puder do oprószenia
-masło do wysmarowania formy

Mąki, cukier, cynamon, sól mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekane masło, jajko i wodę. Krótko zagniatamy ciasto (wszystkie składniki można także połączyć w malakserze). Formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie odrywamy z kuli ok 3/4 ciasta (pozostałą część zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy je na okrągły placek, można odrobinę podsypać mąką, ale niezbyt dużo. Za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy. Wylepiamy ciastem formę i wyrównujemy brzegi. Nakłuwamy spód za pomocą widelca. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, potem jeszcze 5 minut bez obciążenia i folii.

Przygotowujemy farsz. Jagody umieszczamy w dużym naczyniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. 

Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy. Tniemy w paski. 
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wypełniamy równomiernie masą jagodową. Na wierzchu układamy paski ciasta przeplatając je. Nadmiar ciasta usuwamy. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!


Letnie owoce

7 komentarzy: