Kanapka pełna smaku. I niech nikogo nie zniechęci czas przygotowania. Kto przyrządzał wcześniej szarpaną wieprzowinę, ten wie, że warto trochę poczekać. Do tego zimny pilsner i letni obiad gotowy!
Składniki dla 4 osób:
Szarpana wieprzowina:
-2kg łopatki wieprzowej
-1 łyżka oliwy
-10 ziarenek czarnego pieprzu
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-5 gałązek tymianku
-1 łyżeczka soli
-1/3 szklanki piwa (pilsner niemiecki)
Karmelizowana cebula:
-2 czerwone cebule
-4 łyżki oliwy
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-2 łyżki octu winnego
-2 łyżeczki miodu
-1 łyżka brązowego cukru
-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Ponadto:
-musztarda francuska
-4 ogórki konserwowe
-kolba kukurydzy
-4 ulubione bułki
Przygotowanie:
Łopatkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozcieramy, dodajemy oliwę, mieszamy. Powstałą mieszanką dokładnie smarujemy mięso, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny (można na całą noc). Po tym czasie mięso podlewamy piwem. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, wstawiamy wieprzowinę i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Mięso pieczemy pod przykryciem 3-3,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejną godzinę. Od czasu do czasu polewamy mięso powstałym sosem. Gotową wieprzowinę odstawiamy na 20 minut, następnie przekładamy na deskę/talerz i szarpiemy mięso na kawałki za pomocą widelca (jeśli zdarzą się kawałki tłuszczu, usuwamy je).
Cebulę obieramy i kroimy na półtalarki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy ocet winny, wino, cukier brązowy, miód, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Kukurydzę i bułki (przekrojone na pół) grillujemy chwilę na suchej patelni.Ostrym nożem ścinamy kukurydzę z kolby.
Bułkę smarujemy musztardą francuską, układamy pokrojonego wzdłuż ogórka konserwowego, wykładamy dość dużą porcję wieprzowiny*, na której układamy łyżkę karmelizowanej cebulki i kilkoma kawałkami grillowanej kukurydzy. Całość przykrywamy drugim kawałkiem bułki również posmarowanym musztardą francuską. Serwujemy z zimnym pilsnerem niemieckim.
*spora ilość mięsa zostanie na przykład na kolację albo na drugi dzień :)
Smacznego!
Oj tak, coś dla mojego Małża.
OdpowiedzUsuń