Jagody opanowały moją kuchnię. Dosłownie. Na śniadanie, obiad, deser i kolację. Monotematycznie? Może trochę, ale kto by narzekał. Przecież są pyszne!
Dziś sernik z jagodami, oczywiście. Puszysty i delikatny. Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Składniki (forma o średnicy 24cm):
Spód:
-200g herbatników
-70g roztopionego masła
-1 łyżka płatków owsianych
Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
-800g twarogu zmielonego przynajmniej dwa razy (można spokojnie użyć serka z wiaderka, ale powinien być gesty)
-200g serka mascarpone
-3 łyżki maki
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-2 szklanki jagód (odłożyć 1łyżkę do posypania ciasta)
-opcjonalnie kilka kostek rozpuszczonej białej czekolady do dekoracji
-opcjonalnie kilka kostek rozpuszczonej białej czekolady do dekoracji
Przygotowujemy spód. Herbatniki bardzo drobno kruszymy, mieszamy z płatkami, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wszystkie składniki można także razem zblendować. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt i jajka miksujemy krótko razem. Nadal mieszając, dodajemy mąkę, łyżka po łyżce. Wsypujemy jagody i mieszamy masę za pomocą łyżki. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Posypujemy odłożonymi jagodami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 70-80min (sprawdzamy, czy środek ciasta jest sprężysty).
Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Sernik można udekorować białą czekoladą.
Smacznego!
Wygląda przepysznie, chętnie skorzystam z przepisu tylko dodam u siebie ksylitol IG jest niższy i mogę pozwolić sobie na trochę słodkości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam. Na pewno wyjdzie super :)
UsuńJagodowe pyszności.
OdpowiedzUsuń