Szarlotka na śniadanie? A kto zabroni? Chyba tylko wizja nagłego przybrania na wadze. Ale już taka owsianka zapiekana z jabłkami to pomysł całkiem przyjemny i pyszny i zdrowy do tego. I od razu chce się wstać!
Składniki na 2 porcje:
-1 szklanka płatków owsianych
-2 łyżki otrębów pszennych
-2 szklanki mleka
-2 jabłka starte na tarce o dużych oczkach
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżka miodu
-1 łyżka rodzynek
-1 łyżka migdałów
Płatki mieszamy z otrębami, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia mleka.
Migdały siekamy dość grubo i prażymy na suchej patelni.
Jabłka starte na tarce o grubych oczkach mieszamy z miodem, cynamonem i rodzynkami. Połowę napęczniałych płatków przekładamy do naczyń żaroodpornych, następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałymi jabłkami. Posypujemy prażonymi migdałami. Pieczemy około 20-25min w temperaturze 180 stopni.
*Całość można przygotować dzień wcześniej i tylko rano upiec - mała oszczędność czasu.
Smacznego!
rodzynki, migdały... to jest to!!!
OdpowiedzUsuńwszystko, co najlepsze :)
Usuńcoś dla mnie :) wypróbuję ...
OdpowiedzUsuńPolecam, ja się chyba uzależniam :)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuń