wtorek, 26 sierpnia 2014

Pad thai z kurczakiem


Pad thai to popularna potrawa tajska. Danie, które prezentuję to raczej moja radosna interpretacja. Pewnie niejeden znawca i smakosz kuchni azjatyckiej złapałby się za głowę, bo mój pad thai to prawdziwy miszmasz i pewne składniki nie powinny się nawet tu znaleźć. Kuchnia jest jednak po to by się nią bawić, a nie sztywno trzymać się wyznaczonych ram. Ważne, żeby było smacznie i przyjemnie :)

Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych):

- opakowanie makaronu ryżowego wstążki (200g)
- 2 małe filety z piersi kurczaka
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 1/2 korzenia selera
- 1 por (tylko biała część)
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 1/2 słoiczka pędów bambusa
-1 mała puszka kiełków fasoli mung
- garść suszonych grzybów mun
- 2 ostre papryczki
- sos sojowy
- 2 limonki
- korzeń imbiru (ok. 2cm)
- sól, pieprz
- olej (najlepiej arachidowy)
- garść orzeszków arachidowych (posiekanych i podsmażonych na suchej patelni)

Grzyby zalewamy wrzątkiem. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Zalewamy 3-4 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i kroimy w grube "zapałki". Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy, aż lekko zmiękną (ja podlewam trochę wodą z namoczonych grzybów). Dodajemy kurczaka. 
Cebulę kroimy w piórka a pora w talarki. Wrzucamy do garnka. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy wraz z pędami bambusa, kiełkami fasoli i drobno posiekanymi papryczkami oraz makaronem. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z jednej limonki i startym korzeniem imbiru. Smażymy razem. 
Dodajemy orzeszki i roztrzepane jajka. Porządnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. 
Podajemy posypane orzeszkami arachidowymi z ćwiartką limonki.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ależ apetycznie to danie wygląda, super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako jeden z degustatorów powyższego dania stwierdzam, iż było wyśmienite;)

    OdpowiedzUsuń