Sałatka zamiast kanapki? Czemu nie? Szybka w przygotowaniu, pożywna. Doskonale sprawdza się na drugie śniadanie, lunch czy kolację. A jeszcze lepsze jest w niej to, że można ją szybko zamienić w danie główne. Wystarczy podgrzać w piekarniku, aby otrzymać aromatyczną zapiekankę!
- 1 kulka sera mozzarella
-100g suszonych pomidorów w zalewie
-100g zielonych oliwek (mogą być faszerowane)
-300g makaronu pełnoziarnistego
-garść świeżych liści bazylii
-3 łyżki oleju lnianego
-ząbek czosnku
-100g zielonych oliwek (mogą być faszerowane)
-300g makaronu pełnoziarnistego
-garść świeżych liści bazylii
-3 łyżki oleju lnianego
-ząbek czosnku
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Oliwki i pomidory kroimy na kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry a następnie w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do zimnego makaronu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małego naczynia. Dodajemy drobno posiekaną bazylię oraz sól i pieprz. Zalewamy olejem lnianym. Powstałą miksturą zalewamy sałatkę. Wszystkie składniki porządnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej soli i pieprzu.
Oliwki i pomidory kroimy na kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry a następnie w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do zimnego makaronu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małego naczynia. Dodajemy drobno posiekaną bazylię oraz sól i pieprz. Zalewamy olejem lnianym. Powstałą miksturą zalewamy sałatkę. Wszystkie składniki porządnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej soli i pieprzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz