sobota, 30 sierpnia 2014

Czekoladowa tarta z malinami i jeżynami - bez pieczenia




Rozpaczliwymi ruchami chwytam na ryneczku ostatnie letnie owoce. Wiem, że zbliża się już ich koniec, więc chcę wykorzystać ten moment jak najbardziej, bo niedługo na straganach będą czekały tylko jabłka i ziemniaki :) Na śniadanie owsianka z malinami, na obiad naleśniki z borówkami a na podwieczorek smoothie z jeżynami. Weekendowa rozpusta też musi zawierać owoce, no bo jak inaczej?
Dzisiaj robię tartę czekoladową z jeżynami i malinami. Bardzo prostą i do tego bez pieczenia. Kwaskowate owoce doskonale przełamują słodycz spodu i kremu. Ale i tak jest bardzo słodko :)

Składniki:
Na spód:
- ok. 400g czekoladowych/kakaowych ciastek z kremem typu Oreo (u mnie Bonitki z robalowego sklepu)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miękkiego masła

Na krem:
- 2 tabliczki białej czekolady
- pojemnik (250g) serka mascarpone

- maliny/jeżyny/borówki/mix tych owoców

Ciastka i czekoladę łamiemy na kawałki i blendujemy wraz z masłem na jednolitą masę. Najwygodniej będzie to robić w malakserze, ale przerabiałam też wariant z maszynką do mielenia mięsa i działa :) Masa musi być w miarę jednolita i wilgotna (wygląda trochę jak mokry piasek). 



Gotową masą wykładamy dno i boki formy, porządnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy do niego przestygniętą czekoladę i miksujemy ponownie. Masę czekoladową przekładamy na schłodzony spód. Na wierzch wykładamy owoce. Wstawiamy do lodówki, aby masa czekoladowa zesztywniała (przynajmniej 3 godziny, ja zostawiam zawsze na całą noc). Przed podaniem warto ciasto wyjąć z lodówki na około pół godziny.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Skusiłabym się na porcyjkę takiego szaleństwa .. Pięknie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń