wtorek, 25 kwietnia 2017

Kruche fistaszkowe ciasteczka



Kruchuteńkie ciasteczka doskonałe na każdą okazję. W trakcie pieczenia pachną obłędnie masłem orzechowym. Znikają bardzo szybko, więc od razu można zrobić podwójną porcję :)


Składniki (na około 30 sztuk - w zależności od wielkości):

-180g zimnego masła
-60g cukru pudru
-170g orzeszków ziemnych niesolonych
-40g mąki ziemniaczanej
-130g mąki pszennej
-szczypta soli
-1 żółtko

Ponadto (do dekoracji):
-lukier
-draże
-kolorowe posypki

Orzeszki ziemne mielimy za pomocą blendera na mąkę (można też kupić gotową mąkę fistaszkową). Masło siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej sporej misce lub na stolnicy. Zagniatamy krótko jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, obficie podsypując, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5-6mm (nie cieniej, bo ciasteczka będą się rozpadać) i wycinamy pożądane kształty.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-12 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dekorujemy według uznania (lub wcale).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz