piątek, 7 kwietnia 2017

Szpinakowa rolada z twarożkiem i łososiem


To już klasyk wśród przystawek. Nie dość, że jest smaczna, to jeszcze świetnie prezentuje się na każdym stole. Nawet świątecznym :)

Składniki (na roladę o długości 35cm - ok 15 porcji - w zależności od grubości):

Na ciasto:

-250g świeżego szpinaku
-4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
-3 ząbki czosnku
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Na farsz:

-250g twarogu półtłustego
-1 łyżka posiekanego koperku
-3-4 łyżki jogurtu naturalnego
-sól, pieprz do smaku
-ok. 150g wędzonego łososia

-pomidorki koktajlowe do dekoracji

Szpinak płuczemy i podgrzewamy chwilę na suchej patelni lub w rondelku, aż woda odparuje a listki się skurczą. Czekamy chwilę do wystudzenia. Szpinak oraz czosnek rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy żółtka oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę (30x35cm), równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.Odstawiamy do wystudzenia.

Twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy jogurt, sól, pieprz oraz koperek i dokładnie mieszamy. Można to zrobić za pomocą blendera lub malaksera, masa będzie wtedy bardziej gładka. Serkiem smarujemy roladę, zostawiając wzdłuż jednego dłuższego boku margines o szerokości około 2cm. Na wierzchu układamy kawałki łososia. Ciasto zwijamy delikatnie wzdłuż dłuższego boku tak, aby łączenie znalazło się pod spodem. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy pomidorkami koktajlowymi nabitymi na wykałaczki. Kroimy w plastry pod lekkim skosem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz