W moim domu nigdy nie było tradycji robienia paschy wielkanocnej. Poznałam ją dopiero w domu mojego męża, ówczesnego narzeczonego. Teściowie robią ją nie tylko z okazji świąt. Lekki jak puch i delikatny serniczek od razu mnie zachwycił i udało mi się wycyganić przepis. Teraz, po lekkich modyfikacjach, przygotowuję go i ja!
Składniki:
-5 dużych jajek
-500ml śmietany 18%
-2 litry mleka
-250g masła w temperaturze pokojowej
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżki ekstraktu waniliowego
-1 laska wanilii
-1-2 kosteczki gorzkiej czekolady
-czekoladowe jajka, bakalie do dekoracji
W misce umieszczamy jajka i śmietanę. Krótko miksujemy. Wanilię rozkrawamy, wyskrobujemy ziarenka i wraz z kawałkami laski wrzucamy je do mleka. Mleko zagotowujemy. Wyjmujemy laskę wanilii i powoli, cienkim strumieniem wlewamy mieszankę jajeczno-śmietanową. Gotujemy na niedużym ogniu aż do zważenia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Powstały twaróg przekładamy na drobne sito wyłożone dodatkowo gazą i odciskamy dłonią z nadmiaru wody (ja dodatkowo kładę na twarogu talerzyk a na nim 2 grube i ciężkie słowniki i zostawiam na pół godziny). Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do masła dodajemy przygotowany twaróg oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Miskę wykładamy gazą. Przekładamy do niej powstałą masę serową, wkładamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu, odwracając miskę do góry dnem, wykładamy paschę na talerz lub paterę, zdejmujemy gazę. Wierzch posypujemy starta czekoladą i dekorujemy bakaliami lub czekoladowymi jajkami.
Smacznego!
nigdy nie próbowałam i nie robiłam paschy,a wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. Dla mnie też to była nowość :)
Usuń