wtorek, 29 listopada 2016

Cranberry Noel - kruche ciastka z żurawiną


Za chwilę zacznie się grudzień a to znak, że najwyższa pora, że czas pomyśleć o świętach. Nie tylko o prezentach, ale także o świątecznym pysznościach, które zagoszczą na naszych stołach. Moją pierwszą gwiazdkową propozycją są pyszne ciastka Cranberry Noel, które doskonale sprawdzą się także jako upominek! Są delikatne, przyjemnie chrupiące i lekko kwaskowate od żurawiny, a do tego proste i pyszne w przygotowaniu.


Składniki (na około 30 sztuk):

-1/2 szklanki suszonej żurawiny
-3/4 szklanki białego cukru
-2 szklanki mąki pszennej
-200g zimnego masła
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-1/2 szklanki migdałów bez skórki, zmielonych
-1 jajko

-ponadto cukier do obtoczenia

Żurawinę umieszczamy w blenderze z 1/4 szklanki cukru. Miksujemy na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie. Krótko zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy 2 wałki o średnicy około 5c. Każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie, ciasto kroimy na plastry o grubości około 1/2 cm. Każdy z nich obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je układać dość blisko siebie, nie rosną. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 12-14 minut (do zrumienienia brzegów). Po upieczeniu, czekamy chwilę, zanim zdejmiemy z blaszki. Studzimy na kratce.


Smacznego!


4 komentarze: