W szare i bure jesienne i zimowe poranki nie ma nic lepszego niż dobra kawa. Może być jeszcze lepsza, jeśli dodamy do niej pysznego aromatycznego syropu! Nic dziwnego, że Pumpkin Spice Latte z pewnej kawowej sieciówki robi taką furorę. Syropem można też polać lody lub inny dowolny deser :)
Składniki (z podanych proporcji wychodzi około 350ml gęstego syropu):
-180g pure z dyni
-250ml wody
-7 łyżek brązowego cukru
-1/2 laski wanilii
-1 łyżeczka mielonych goździków
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki kardamonu
Wodę gotujemy z cukrem do rozpuszczenia. Wanilię przekrawamy na pół, wyjmujemy ziarenka i wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe przyprawy. Na końcu wrzucamy pure z dyni. Gotujemy około 10-15 minut, cały czas mieszając. Po wystudzeniu przecieramy przez gęste sito. Wlewamy do butelki, przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz