Za oknem wciąż jeszcze rządzi jesień, więc i na talerzu jeszcze jesiennie. Złote, pachnące korzennie ciasto, przyjemnie wilgotne dzięki dodatkowi buraczka i marchewki. Cytrynowy lukier i żurawina stanowią przyjemną przeciwwagę dla słodyczy ciasta.
Składniki (forma 30x30cm):
-3 duże jajka
-3/4 szklanki cukru
-150g masła
-3/4 szklanki ugotowanych i startych na tarce buraczków (około i duży burak)
-1 czubata szklanka marchewki startej na tarce o dużych oczkach
-1 szklanka suszonej żurawiny
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
- kórka otarta z 1 cytryny
-1/2 łyżeczki startego imbiru
-1 łyżeczka cynamonu
Na lukier:
-3 łyżki cukru pudru
-5 łyżeczek soku z cytryny (lub więcej)
Białka oddzielamyod żółtek, ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. W misie ucieramy razem masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia, oraz przyprawami. Dodajemy do masy, ucieramy. Następnie dodajemy buraki, marchewkę, żurawinę oraz skórkę cytrynową i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożónej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka).
Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i ucieramy łyżeczką do uzyskania porządanej konsystencji. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodajemy więcej soku. Gotowym lukrem oblewamy wystygnięte ciasto.
Smacznego!
Ciasto marchewkowe jest mi dobrze znane, ale z dodatkiem buraczka? Brzmi intrygująco :D
OdpowiedzUsuńA jest równie pyszne, polecam :)
Usuń