wtorek, 15 listopada 2016

Babeczki podwójnie krówkowe z dynią


Podwójnie krówkowe babeczki na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tych słodkich cukierków (zwanych także pomadkami), choć nie tylko. Dzięki dyni są wilgotne, a dodatek krówek nadaje im przyjemny karmelowy smak. Całość wieńczy czapeczka z krówkowego kremu. Pycha!

Składniki (na 12 sztuk):

Ciasto:

-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-3/4 szklanki pure z dyni
-szczypta soli
-2/3 szklanki brązowego cukru
-2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-2 łyżki oleju roślinnego
-2 łyżki ekstraktu waniliowego
-2 duże jajka
-100g krówek

Krem:

-300g śmietany 30 lub 36%
-100g krówek
 -opcjonalnie posypka karmelowa lub czekoladowa do dekoracji (u mnie czekoladowa Decorada)

Przygotowujemy krem (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby zdążył się porządnie schłodzić). Krówki kroimy na małe kawałki. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy śmietankę. Dodajemy krówki i cały czas mieszając podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia a następnie wstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie ubijamy na sztywno mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

Przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy razem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. W oddzielnym naczyniu mieszamy roztrzepane jajka, jogurt, ekstrakt, olej, pure z dyni i cukier.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Krówki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny, wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Studzimy na kratce. Po dokładnym wystudzeniu dekorujemy wcześniej przygotowanym kremem i posypką. 


Smacznego!

4 komentarze: