czwartek, 10 listopada 2016

Ciastka dyniowe


Niezwykle miękkie i aromatyczne ciastka. Długo zachowują swoją świeżość i puszystość. Są smaczne nawet wtedy, kiedy stwardnieją. Przypominają wtedy twardsze pierniczki. Doskonałe na każdą porę dnia.

Składniki (na 30 sporych sztuk):

-160g masła w temperaturze pokojowej
-1 szklanka brązowego cukru
-3/4 szklanki pure z dyni
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 duże jajko
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu 
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-100g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiewamy z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pure, jajko i ekstrakt. Miksujemy. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 1 czubata łyżka na ciastko). Pozostawiamy dość duże odstępy między ciastkami. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastkom przestygnąć na blaszce, następnie studzimy je na kratce.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kocham takie przepisy! Teraz odchudzam się z aplikacją www.kcalmar.com, ale jak skonczę to sobię pozwolę:)

    OdpowiedzUsuń