sobota, 9 stycznia 2016

Czekoladowa owsianka z karmelizowaną pomarańczą



Pogoda nie może się zdecydować, czy być wiosenną, jesienną, czy może w końcu zimową. Dwa dni cudownie prószył śnieg, a dziś pada i wszystko spływa w błotnistej mazi. Jak tu zachować dobru humor? Może serwując rano pyszne śniadanie? Jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi!

Składniki na 2 porcje:

-1 szklanka płatków owsianych górskich
-2 czubate łyżki kakao
-0,5 litra mleka
-1 banan
-2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
-1 duża pomarańcza
-1 łyżka wody
-2 łyżki brązowego cukru
-szczypta cynamonu

Pomarańczę obieramy ze skórki i filetujemy. Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut tak, aby zmniejszyła się ilość wody. Wrzucamy cząstki pomarańczy i gotujemy około 2-3 minut od czasu do czasu mieszając. W oddzielnym garnku płatki mieszamy z kakao, zalewamy mlekiem i gotujemy do wchłonięcia mleka (można dodać go nieco więcej, jeśli owsianka ma być rzadka). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojonego w plasterki banana, opcjonalnie miód (ja uważam, że banan nadaje wystarczająco dużo słodyczy) i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy gorącą pomarańczę.


Smacznego! 

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II



Niskokaloryczny styczeń 2016


2 komentarze:

  1. Oj, zjadłabym sobie taką owsiankę :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji kulinarnej. Pozdrawiam, Mariola.

    OdpowiedzUsuń