poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pieczona owsianka imbirowa z jabłkiem i gruszką


Leniwe śniadanie. Nie mam tak często, jednak w weekend staram się celebrować ten posiłek. Siadam wtedy wygodnie i bez pośpiechu zajadam. Owsiankę oczywiście. Pieczona owsianka doskonale nadaje się na taki niespieszny poranek.

Składniki (2 duże porcje lub 4 małe):

-szklanka płatków owsianych
-1 łyżka miodu + 2 łyżeczki
-2 szklanka mleka
-1 jabłko
-1 gruszka
-korzeń imbiru (ok. 1,5cm)
-1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Płatki owsiane umieszczamy w garnuszku, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia mleka (można to zrobić dzień wcześniej). Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wraz z jabłkiem, gruszką cynamonem i łyżką miodu dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Masę owsianą przekładamy do naczyń żaroodpornych, wyrównujemy. Na wierzchu smarujemy jogurtem naturalnym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przed podaniem polewamy miodem.


Smacznego!

5 komentarzy: