Bezy i kawa to jest to, co tygryski lubią najbardziej. A już połączenie tych dwóch rzeczy sprawia, że tygryskom pojawia się błogi uśmiech na mordkach. Przygotowanie tego niewielkiego tortu bezowego wymaga trochę czasu, ale warto.
Składniki na blaty:
- 3 białka
- ok. 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 120-140 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi wielkości 15 cm (nie mogą się ze sobą stykać).
Do białek dodajemy sól. Ubijamy je na sztywno. Następnie, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany papier i wypełniamy okręgi (mi zawsze zostaje trochę masy na dodatkowe beziki). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 90 minut. Im dłużej pieczemy, tym bardziej beza jest sucha, ja lubię taką z glutkiem w środku. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystygnięcia.
Na krem:
-2 tabliczki białej czekolady
-330ml śmietany kremówki
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kawy mielonej
Dodatkowo:
-garść migdałów lub orzechów
-garść wiórek kokosowych
- 2 cukierki czekoladowe
Połowę śmietanki podgrzewamy wraz z
kawą rozpuszczalną, nie gotujemy. Wrzucamy połamaną czekoladę, odstawiamy na
10 minut. Następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści,
odstawiamy do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2
godziny do zgęstnienia. Po tym czasie wyjmujemy wsypujemy kawę
mieloną i miksujemy przez chwilę, aż zgęstnieje. Pozostałą
schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dokładnie łączymy obie
masy przy pomocy łyżki.
Część masy wykładamy na pierwszy wystudzony blat, przykrywamy drugim, smarujemy resztą kremu. Masy jest dość dużo, można wycisnąć ozdobne rozetki (jeśli krem jest zbyt rzadki, wstawiamy go na jakiś czas do lodówki, aż zgęstnieje).
Migdały siekamy i podprażamy wraz z wiórkami kokosowymi. Kiedy wystygną, posypujemy nimi środek tortu. Cukierki czekoladowe drobno siekamy (łatwiej nam będzie, jeśli wcześniej je zamrozimy) i także posypujemy nimi torcik.
Smacznego!
rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńI zapewniam, że tak smakuje :)
UsuńUwielbiam kawę w deserach. W bezie w szczególności! :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń