poniedziałek, 28 lipca 2014

Domowe hamburgery z grilla



Nie jest tajemnicą, że grillowanie to ulubiony sport Polaków. Sezon w pełni a piękna pogoda sprzyja amatorom dań z rusztu. Najpopularniejsze i zarazem najprostsze w przygotowaniu są kiełbaski, ale przecież na grilla można wrzucić praktycznie wszystko, poczynając od różnorodnych mięs, przez ryby i pieczywo a na warzywach i owocach kończąc. Ja proponuję domowe hamburgery z grilla, które tak naprawdę można przygotować także w piekarniku lub na zwykłej patelni.

Na 4 porcje:

- 1/2kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- garść orzeszków ziemnych (mogą być solone)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- garść świeżych listków bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich

- 4 bułki pełnoziarniste
- 4 liście sałaty
- pomidor
- 2-3 ogórki konserwowe
- czerwona cebula
- ulubiony ketchup (u mnie Ketchup Dworski)
- musztarda
- ewentualnie inny ulubiony sos do mięsa (u mnie barbecue)

Orzeszki siekamy. Mięso mielimy. Dodajemy posiekaną bazylię, wyciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła, przyprawy i orzeszki. Porządnie mieszamy, najlepiej za pomocą rąk. 

 
Mięsną masę dzielimy na cztery części i z każdej formujemy kulkę. Kulki spłaszczamy, na środku kciukiem robimy wgłębienie. Ruszt smarujemy oliwą i układamy kotleciki. 
 


Czas pieczenia zależy często do grilla, grubości kotleta i naszych upodobań (ja lubię bardzo wypieczone). Przeważnie po 5-6 minutach kotleciki możemy przewrócić na drugą stronę.

Pomidora i cebulę kroimy w plastry. Ogórki kroimy wzdłuż. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy z obu stron na grillu. 

Dolne części bułek smarujemy ketchupem. Układamy kolejno: liść sałaty, plaster pomidora, mięso, które polewamy musztardą i ulubionym sosem, plaster cebuli i 2 plastry ogórka konserwowego. Wszystko przykrywamy drugą częścią bułki. Dobrym pomysłem jest spiąć hamburgera patyczkiem do szaszłyków, gdyż cała konstrukcja jest dość niestabilna. 



Najwięcej frajdy sprawia oczywiście jedzenie bez pomocy sztućców :)

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ulubiony typ fastfooda, niestety bardzo kaloryczny, ale od czasu do czasu zjeść można. Fajnie jest dodać sałatkę z czerwonej kapusty (bądź białej) - ale nieprzesadzać, oraz ketchup (u mnie z Pińczowa), hamburger smakuje dużo lepiej No i mięsko - jak kieszeń pozwoli tylko wołowe ;) Smacznego.

    OdpowiedzUsuń