Cukinia to moje wielkie prywatne odkrycie. Uwielbiam ją za uniwersalność. Można jej używać praktycznie do wszystkiego począwszy od przystawek, przez zupy, dania główne aż do deserów. Można ją jeść surową i gotowaną, znakomita z grilla, pieczona, w przetworach, na słono pikantnie, słodko...
Placuszki z cukinii są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W zeszłym roku robiłam je tak często, aż mąż zaczął się trochę buntować :) Najlepiej smakują na gorąco, wprost z patelni, ale na zimno też są dobre.
Składniki (na około 12 sztuk):
- 1 spora cukinia
- 5 łyżek mąki
- 2 jajka
- 1łyżka jogurtu naturalnego
- koperek
- kilka listków bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pierz do smaku
Cukinię porządnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek i bazylię siekamy, dodajemy do cukinii. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placuszki można podawać same lub z sosem, na przykład u mnie jest to zawsze sos na bazie jogurtu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz